През вековете много силни жени са се изправяли пред непреодолими

...
 През вековете много силни жени са се изправяли пред непреодолими
Коментари Харесай

Жените, които промениха човешката история

 През вековете доста мощни дами са се изправяли пред непреодолими провокации, само че те не са съумели да ги спрат. Тези дами са се борили за фантазиите си, за права и за тъждество в един мъжки свят. Тяхната храброст е оформила света, в който живеем през днешния ден.

Клеопатра е египетска владетелка, живяла през I в. прочие Хр. Тя е последната управлявала представителка на Птолемеите, династия, произлизаща от Птолемей I Сотер, който е един от военачалниците на Александър Македонски. Името „ Клеопатра “ е с гръцки генезис и значи „ Бащина популярност “; цялостното ѝ име е Клеопатра Теа Филопатор и Филопатрис, което значи „ Богинята Клеопатра, фаворитка на татко си, обичаща родината си “. Днес тя е може би е най-известната от всички владетели на Египет и нормално се посочва единствено като „ Клеопатра “. Според литературния критик Харолд Блум тя е „ първата международна звезда ". Клеопатра в действителност в никакъв случай не е била едноличен държател на Египет, тя единствено е деляла ръководството на страната със своя татко, брат и наследник. Важното е обаче, че техните трофеи са били единствено етикетни, а в действителност тя е управлявала с всички права и е била заслужен държател на Египет.

Жана д'Арк, известна още като Орлеанската дева е национална героиня на Франция и светица на римокатолическата черква. Тя е селско момиче, родено в Източна Франция, което твърди всички, че е направлявана от Бог и повежда френската войска в няколко значими борби по време на Стогодишната война, която проправя пътя на Шарл VII към короната. Пленена е от бургундите, продадена на англичаните, упрекната в непокорство и хетеродоксалност, съдена от църковния съд и изгорена на кладата на 19-годишна възраст. 

Екатерина II Велика е императрица на Русия от 1762 година до гибелта си. Тя е най-дълго управлявалият държател на Руската империя, като интервалът на нейното ръководство постоянно е именуван „ Златен век “ и е апетитен като образец за образован максимализъм.

Екатерина II била една от най-добре поддържаните дами на своето време. Тя полагала доста старания за външния си тип, като чудесно осъзнавала минусите си - червендалест загар и двойна брадичка. Първото прикривала с великодушни количества пудра, съществена съставна част на която било брашното. Бузите и устните си багрела със сок от цвекло, разбъркан с глицерин.

Екатерина не си разрешавала да мързелува. Всеки ден тя работела по пет часа - заран. Следобедите били непокътнати за " приятни занимания ", включващи беседи с едни от най-големите мозъци на века, лов или срещи с забавни хора. Ляга си не по-късно от 11,30. Дневният ѝ режим бил стоманен и тя не го нарушавала за нищо на света.

През XVIII век Жана Баре става първата жена, обиколила света по море. Тя била прислужница на френски ботанист, а с цел да обезпечи мястото си на кораба, трябвало да бъде преоблечена като мъж. Самата Жана е била движимост ботанист. Години по-късно, когато се връща в Париж, тя подарява 3000 нови и непознати растителни типа на Природонаучния музей. По този метод се печели признанието на самия крал и до края на живота си получава пенсия за заслуги.

Мария Кюрѝ е полско-френска физичка и химичка, пионер в региона на радиологията и първи притежател на две Нобелови награди, както и единствената жена носителка на Нобелова премия в две разнообразни области на науката – физика и химия. Тя е и първата жена преподавателка в Сорбоната.

Нейните достижения включват развиването на теорията за радиоактивността (термин, който тя въвежда), техники за уединяване на радиоизотопи и откриването на два нови детайла, полоний (открит през 1898 година и наименуван на родната ѝ Полша) и радий. Под нейно управление са извършени първите в света изследвания на лекуването на неоплазми с радиоактивни изотопи. Тя основава Институтите Кюри в Париж и във Варшава, които през днешния ден остават съществени центрове за медицински проучвания. По време на Първата международна война тя създава мобилни радиографични пунктове за даване на рентгенови услуги на полеви лечебни заведения.

  

Флорънс Найтингейл е британска здравна сестра, създател и статистик, и публичен активист. Тя е вярвала, че Бог ѝ е дал призванието да е здравна сестра. Става известна с нейната пионерска работа в региона на здравната грижа, предоставяна от сестри по време на Кримската война, през която се грижи за ранени бойци. Наричана е „ дамата с лампата “, поради късните обиколки, които е правила през нощта.

Найтингейл слага основите на професионалната сестринска грижа със основаването през 1860 година на учебно заведение за сестри – Болница „ Сейнт Томас “ в Лондон, първото светско учебно заведение за сестри в света, в този момент част от Кингс Колидж (Лондон). Международният ден на здравната сестра, който се чества по целия свят, е на датата на нейния рожден ден.

Анеза Гонджа Бояджиу, по-известна с монашеското си име майка Тереза е индийска католическа монахиня и светица от албански генезис. Тя е основателка на ордена Мисионери на милосърдието (1950), прочут със своята мисионерска и благотворителна активност измежду бедните по света. Обявена е за блажена от папа Йоан Павел II през 2003 година и за светица от папа Франциск през 2016 г. 

През 1948 година майка Тереза стартира независимата си мисионерска активност измежду бедните в Калкута, като в началото основава учебно заведение. През 1950 година получава позволение от Ватикана да сътвори диоцезна конгрегация, която става основата на ордена Мисионери на милосърдието. Организацията стартира съществуването си като дребен медал с 13 члена, а в края на XX век към този момент включва 4000 монахини поддържащи голям брой сиропиталища, приюти и благотворителни центрове по целия свят. През 60-те години той основава приюти, сиропиталища и домове за прокажени в доста елементи на Индия.

Валентина Терешкова е космонавт от Съветския съюз и първата жена, летяла в космоса на борда на галактическия транспортен съд „ Восток 6 “ през 1963 г. 

През 1963 година печели всекидневен конкурс за първия набор космонавти и полита там, където преди нея са стигали единствено плъхове, кучета и мъже - в космоса. Тя прекарва в орбита съвсем три дни и се връща с купата " Мис Вселена ", която ѝ дава английският вестник Daily Express.

Полетът на Терешкова не минава безпрепятствено. Поради неточност в програмата орбитата на галактическия транспортен съд не понижава, а се усилва, тъй че Терешкова е рискувала да потъне в дълбокия космос. Но Валентина се оправя - ръчно с инструкции от Центъра за ръководство на задачата тя препрограмира апаратурата и наред се завръща на родна Земя.

Сега Валентина Терешкова с изключение на Герой на Съветския съюз и генерал-майор от авиацията в отставка, е и професор и публичен деятел.

Индира Гандие индийски политик, министър-председател на Индия от 1966 до 1977 и от 1980 до 1984 година. Тя е единствената щерка на Джавахарлал Неру, първия министър-председател на Индия и водач на партията Индийски народен конгрес. Омъжена е за индийския политик и публицист Фероз Ганди.

Индира Ганди национализира банките; в годините на нейното ръководство в страната с бързи темпове се развива промишлеността; пусната е в употреба първата АЕЦ; в селското стопанство протича так.нар. Зелена гражданска война, с помощта на която Индия за първи път от доста години става самостоятелна от външни доставки на хранителни артикули и селскостопанска продукция.

По време на нейното ръководство Индия реализира редица триумфи, да вземем за пример на практика са прекъснати религиозните спорове. Някои ограничения не са по никакъв начин известни, като наредбата за дезинфекция за преодоляване на непрекъснатия приръст на популацията, закриването на някои вестници и ограничението на политическите свободи.

Мерилин Монро (на британски: Marilyn Monroe), родена Норма Джийн Мортънсън е американска актриса и модел.

Нейната осанка я подрежда измежду най-популярните секссимволи на 50-те години. Ранната ѝ и загадъчна гибел я трансформира в попикона. Тя е носителка на 2 награди „ Златен глобус “ и е номинирана за две награди БАФТА “.

Проблемите в персоналния живот на Монро притеглят доста внимание. Тя се бори със злоупотребата с наркотични субстанции, с меланхолия и тревога. Има общо три брака, като два от тях са необятно рекламирани, с бейзболната звезда Джо Димаджо и драматурга Артър Милър, и двата от които приключват с бракоразвод. Няма деца макар мощното си предпочитание. Умира на 36 години от свръхдоза барбитурати в дома си, в Лос Анджелис, на 5 август 1962 година Въпреки че гибелта е оповестена като евентуално самоубийство, голям брой тайни теории го отхвърлят.

Маргарет Тачър или Баронеса Тачър от Кестевен е английски политик и първата жена, изпълнявала функционалностите на министър-председател (премиер-министър) в Обединеното кралство – позиция, която тя заема от 4 май 1979 до 28 ноември 1990 година Още преди да пристигна на власт, тя е наричана Желязната лейди в руската агитация – название, останало до през днешния ден.

Нейният мандат се отличава с доста оферти за повече локална просветителна власт, за отменяне на филантропичните учебни заведения и приемане на многопрофилирано приблизително обучение, което тя утвърждава, даже тогава на това се гледа като политика на левите. Тачър също пази бюджета на Свободния университет от опитите да бъде понижен.

Всички я познават като добър политик, само че с изключение на с непоколебимия си темперамент, мощна воля и отлични лидерски качества, Маргарет Тачър остава в историята и с безупречния си външен тип. Тя съумя да трансформира облеклото си не просто в добре съшити няколко метра плат, ами в персонален жанр, въодушевяващ дамите по целия свят.

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР